fbpx

Mainontaa ja markkinointiaMinkälainen on Uuden Oluttehtaan olutpullo?

05/04/20213

Osana Uuden Oluttehtaan henkiinherättämistä olemme pohtineet paljon sitä, minkälaiseen pulloon olut tulisi pakata. Eräs ajatuksiimme vaikuttanut tekijä on Turun museokeskuksessa näkemämme alkuperäinen Uuden Oluttehtaan pullo 1900-luvun taitteesta.

Olemme pohtineet myös mahdollisuutta käyttää pullojen sijaan tölkkejä, sillä ne ovat kevyempiä ja siten myös kuljetuskustannuksiltaan edullisempia ja ekologisempia. Tölkissä olut on myös täydellisesti valolta suojassa, mikä parantaa sen säilyvyyttä.

Toisaalta tölkkien käyttäminen olisi melko vierasta panimolle, joka on viimeksi tehnyt olutta reilut sata vuotta sitten. Historian kunnioittaminen ja siitä ammentaminen kun tuntuvat vaativan oluen pakkaamista nimenomaan pulloihin, olkoonkin, että Uusi Oluttehdas edusti aikanaan tehdasmaisen tuotannon huippua ja epäilemättä panimon perustaja, oluthifistelijä Ritou, olisi modernit pakkaukset omaksunut heti ensi tilassa.

Uuden Oluttehtaan alkuperäinen pullo vuodelta 1906. Kuva on otettu Turun museokeskuksessa.

Näistä lähtökohdista ryhdyimme liimaamaan koeversioita Uuden Oluttehtaan etiketeistä erilaisiin pulloihin. Vaikka vaihtoehtoja oli monia, käytiin kamppailu lopulta vain kahden mallin välillä: nykyisin perinteiseksi olutpulloksi mielletyn longneckin ja viinipulloa muistuttavan pullon välillä.

Kun etiketit olivat kiinni pulloissa ja perhesopu erilaisista mieltymyksistä johtuen koetuksella, ryhdyimme esittelemään vaihtoehtoja niin tutuille kuin vieraillekin. Mielipiteet pullojen välillä jakautuivat jopa hämmentävän selkeästi. Koeryhmämme vanhimmat sekä erityisesti ulkonäköä painottaneet ihmiset suosivat muita useammin viinipullon muotoista pulloa, kun taas olutta pullosta juovat miehet olivat ehdottomasti longneckin kannalla. Longneckia kannattivat niin ikään sellaiset naiset, jotka eivät itse juo olutta, mutta jotka saattavat ajoittain ostaa sitä muille – perustelunaan yksinkertaisesti se, että ”longneck näyttää olutpullolta”.

Mitä mieltä sinä olet, minkälaiseen pulloon 150-vuotiaan Uuden Oluttehtaan olut tulisi pakata? Vai pitäisikö pullon sijaan siirtyä suoraan tölkkiin?

Turun museokeskuksesta löytyi useita erilaisia Uuden Oluttehtaan pulloja samalta aikakaudelta.

3 kommentit

 • Tomppa

  06/04/2021 klo 21:25

  Pitkäkaulainen ja erikoiserä tölkkejä Lapin reissuun🚣‍♀️

  Vastaa

 • Teemu

  06/04/2021 klo 22:03

  90% genren pulloista on pitkäkauloja. Tehkää toisin ja ottakaa tuo toinen. Lisäksi siinä on pieni hatunnosto alkuperäiselle pullolle.

  Vastaa

 • Sami

  07/04/2021 klo 09:40

  Ehdottomasti tölkki. Säilyvyys ja tuotteen laatu kun ratkaisee kaiken. Panimot vaihtavat tällä hetkellä kovaa tahtia tölkkeihin Suomessa ja maailmalla ja ihan syystäkin.

  Vastaa

Vastaa

%d