fbpx

Oluita pintaa syvemmältäTällainen on ensimmäinen oluemme

30/05/20210

Vihdoin on aika (ja aikaa) raottaa jännityksen verhoa ja kertoa minkälainen on Uuden Oluttehtaan ensimmäinen myyntiin tuleva olut ja kuinka sen resepti syntyi.

“Uuden Oluttehtaan lager-olut on valmistettu hienosta baijerilaisesta humalasta ja parhaasta maltaasta. Olut on täyteläinen, hyvänmakuinen ja erittäin hyvin [=kokonaiset kaksi viikkoa] säilyvä”, Åbo Tidning, 7.6.1903.

 

Yllä oleva Uuden Oluttehtaan mainos toimi inspiraationamme ensimmäiselle oluemme. Halusimme oluen olevan sellainen, jota tiedämme Uuden Oluttehtaan valmistaneen myös aiemmin ja tuntemistamme vaihtoehdoista juuri lager vaikutti sopivimmalta, koska se on helposti lähestyttävä ja se sopii mainiosti kesään. Mainoksen mukaisesti myös me koimme laadukkaat raaka-aineet erityisen tärkeäksi ja halusimme jatkaa samaa periaatetta, sillä uskomme, että parhaat oluet tehdään parhaista raaka-aineista. 

Lähtökohtanamme oluen suunnittelussa olivat toki myös omat makumieltymyksemme – halusimme tehdä olutta, joka on meistä hyvää. Alkuvuodesta ystävystyimme belgialais-suomalaisen Thomas Sjöbergin kanssa, joka on Cicerone-sertifioitu panimoalan ammattilainen ja kansainvälinen oluttuomari. Hänen kanssaan järjestimme pienimuotoisia olutmaisteluita, joiden perusteella mietimme yhdessä, minkälainen Uuden Oluttehtaan lagerin tulisi olla. 

Nopeasti tulimme siihen tulokseen, että halusimme oluen kunnioittavan myös maultaan Uuden Oluttehtaan pitkää historiaa. Niinpä reseptistä tuli Thomaksen sanoin ”lähes historiallinen”, sillä se noudattaa satoja vuosia vanhoja olutperinteitä, minkä vuoksi se on Suomessa tehtäväksi olueksi melko harvinainen. 

Inspiraationa Uuden Olutehtaan lagerissa on toiminut Munich Helles, jolla tarkoitetaan täyteläisiä, miedosti makeita ja vaaleita oluita, joissa on vain vähän katkeruutta. Uuden Oluttehtaan lager on kullankeltainen, keskitäyteläinen, miedosti humaloitu, maltainen, viljainen, tasapainoinen, yrttinen, raikas ja siinä on tiivis lumivalkoinen vaahto. 

Oluessa on käytetty parhaita baijerilaisia raaka-aineita: mallas on vuonna 1879 perustetun maailman suurimpiin ja kuuluisimpiin kuuluvan Weyermannin mallastamon Pils-ohramallasta. Oluen humala on niin ikään baijerilaisen Hallertaun Magnum. Hallertau on humalankasvatuksen kehto, jossa on viljelty humalaa yhtäjaksoisesti pisimpään maailmassa. Hiiva taas on German Bock Lager Yeast WLP833, joka polveutuu baijerilaisesta hiivasta 1800-luvun loppupuolelta. 

Uuden Oluttehtaan lagerin alkoholimäärä on 5,0 prosenttia ja sitä tullaan myymään 0,33 litran lasipulloissa. Oluen valmistaa RPS Brewing Kuopiossa. Olut tulee myyntiin viikolla 24 ensisijaisesti Turun seudulla.

PS. Ai niin, ja se pullon muoto. Päädyimme lopulta longneckiin, koska sen kuljetus- ja varastointi on helpompaa ja tehokkaampaa kuin sellaisen pullon, jonka pohjan pinta-ala on suurempi. Mutta ehkä vielä jonakin päivänä Uudella Oluttehtaalla voi olla ihan oma pullo, jonka muotoilussa on huomioitu niin historia, logistiikka kuin käyttäjäkokemuskin. Mene ja tiedä!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: