fbpx

Ihmisiä ja tarinoitaBelgialaisista yökerhoista oluenpanijaksi

11/06/20210

Uuden Oluttehtaan ensimmäisen lagerin reseptin on laatinut belgialais-suomalainen Thomas Sjöberg. Thomas on asunut 25-vuotiaaksi Brysselissä, josta hän muutti reilut kymmenen vuotta sitten sukulaisten perässä Suomeen. Suomessa alkoi myös Thomaksen matka oluiden maailmaan. Mutta mikä sai olutkulttuurin kehdosta muuttaneen miehen kiinnostumaan oluen valmistuksesta juuri Suomessa ja minkälainen on hänen oluenvalmistusfilosofiansa?

– Oikeastaan matkani oluiden maailmaan alkoi jo 16 vuotta sitten brysseliläisistä baareista ja yökerhoista. Duvel, Chimay bleue ja monet muut belgialaiset oluet kuuluivat minun ja ystävieni elämäntapaan. Olut oli ja on olennainen osa belgialaista ympäristöä ja kulttuuria, joskin ymmärsin sen todellisen merkityksen vasta Suomeen muutettuani, Thomas kertoo.

Suomessa Thomas kohtasi täysin toisenlaisen olutkulttuurin, jossa valtaa pitivät suurten panimoiden lagerit ja jossa pienpanimot olivat vasta aloittelemassa toimintaansa.

– Vaikka intohimoni olueen ja sen valmistukseen ovat peräisin Belgiasta, siirtyi olutkiinnostukseni uudelle tasolle muutettuani Suomeen vuonna 2010. Alkon valikoimien kautta löysin uusia eri maista tulevia oluita ja oluttyylejä, joita en ollut koskaan aikaisemmin nähnyt tai maistanut. Baareissa käydessäni kaipasin kuitenkin belgialaista olutkulttuuria erilaisine oluineen. Tämä sai minut pohtimaan, miksei Suomessa voisi olla yhtä monipuolista ja laadukasta oluttarjontaa kuin Belgiassa ja pian vietinkin suurimman osan ajasta lukien kaiken mahdollisen oluesta ja oluen valmistuksesta.

Vuosien saatossa Thomas on opiskellut niin oluen valmistusta kuin arviointiakin ja hänellä on korkealle arvostettu 2. tason Cicerone®️-sertifikaatti, joita on Suomessa vain kourallisella ihmisiä. Oluen valmistuksen parissa hän on työskennellyt eri panimoissa Suomessa, Ruotsissa ja Virossa, jonka lisäksi hän toimii tuomarina kansainvälisissä olutkilpailuissa. Uuden Oluttehtaan kanssa yhteistyö alkoi Instagram-viestittelystä.

– Olin hämmästynyt kuultuani Uuden Oluttehtaan tarinan. On todella ainutlaatuista löytää kotoaan 100 vuotta vanhoja panimon esitteitä ja materiaaleja. Minua kiinnostaa erityisesti ajatus, että ehkä Turun ympäristössä asuneet suomalaiset sukulaiseni ovat aikoinaan juoneet Uuden Oluttehtaan olutta ja nyt, sata vuotta myöhemmin, myös seuraavat sukupolvet pääsevät nauttimaan uudestisyntyneen Uuden Oluttehtaan olutta.

Entä se oluenvalmistusfilosofia sitten, minkälaisista lähtökohdista olutkulttuurin kehdossa kasvanut ihminen oluensa suunnittelee?

– Filosofiani liittyy pitkälti laadukkaisiin raaka-aineisiin ja yksinkertaisiin resepteihin. En halua käyttää liian monia ainesosia ja valitsen vain parhaita raaka-aineita – aivan kuten Uuden Oluttehtaan lagerin kohdalla teimme, Thomas päättää.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: