fbpx

Yrittäjyyden arkea.Oma tuotanto?

04/08/20210

”Joko seuraava olut tulee omasta pöntöstä?”, mietti eräs Uuden Oluttehtaan lageria maistanut ihminen Untappedissa. Miten on, tuleeko se?

Ensimmäinen oluemme teetettiin RPS Brewingilla Kuopiossa. Etsimme kumppaniksemme panimoa myös Varsinais-Suomen alueelta, sillä kuljetuskustannukset Kuopiosta Turkuun muodostavat suuren kuluerän oluen hinnasta, mutta sopivaa toimijaa ei alueelta löytynyt. Mutta miksei meillä heti alusta alkaen ollut omaa tuotantoa ja joko sellainen nyt on?

Panimolaitteistot ovat varsin kalliita, vaikka toki niiden hinnoissa on myös eroja. Sen minkä edullisen – tai paremminkin vähemmän kalliin – laitteiston hankinnassa säästää, tulee äkkiä maksaneeksi työvoimakuluina, sillä pieni laitteisto tarkoittaa myös paljon käsityötä aina pullotuksesta etikettien liimaamiseen ja pullojen pakkaamiseen. Suurempi ja automatisoidumpi laitteisto taas vaatii valtavia investointeja, joihin tavallisilla tuloilla on vaikea lähteä.

Mutta onko oma tuotanto kaikesta huolimatta itseisarvo oluen valmistuksessa? Kuten kaikki halpalentoyhtiöitä käyttäneet ihmiset tietävät, jokainen hetki, jolloin lentokone on maassa, on lentoyhtiöille menetettyä tuloa. Samasta syystä myös panimolaitteistoa kannattaa käyttää sen täydessä kapasiteetissa. Mikäli lainsäädäntö mahdollistaisi, kannattaisi pienpanimoiden investoida yhteisiin laitteisiin ja tiloihin, jolloin niistä syntyvät kustannukset jakaantuisivat mahdollisimman monelle ja rahaa jäisi enemmän tuotteiden kehittelyyn, markkinointiin tai vaikkapa vientiin. Siinä missä jakamistalous on lyönyt itsenä läpi monella alalla skuuteista asuntoihin ja toimistoihin, ovat pienpanimot Suomessa yhä omia saariaan isossa valtameressä.

Lahden toiselta puolen löytyy kuitenkin myös toisenlaisia esimerkkejä. Niin ruotsalainen Omnipollo kuin tanskalainen Mikkellerkin ovat nousseet kulttimaineeseen teettämällä oluita muiden panimoiden tiloissa ympäri maailmaa.

Joten ei, seuraava oluemme ei tule ”omasta pöntöstä”. Uskomme, että vielä joskus se sieltä tulee, mutta ensin meidän on nähtävä, riittääkö Uuden Oluttehtaan tuotteille kysyntää ja sen jälkeen myös rahoitusneuvottelujen käyminen oman tuotannon perustamiseksi on toivottavasti realistisempaa.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: